Učenici na Festivalu tolerancije
Školske kronike,  Uče

Film i diskusija: integracija izbjeglica

„They treated me as I am normal”

Učenici Gimnazije Bjelovar sudjelovali su u online izdanju Festivala tolerancije

Tekst i fotografija: Uredništvo

U utorak 31. siječnja 2023. dio učenika naše škole sudjelovao je u online izdanju edukacijskog programa Festivala tolerancije „Film i diskusija: integracija izbjeglica”, dostupnom na platformi Dijalogija. Diskusiju u školi organizirale su profesorica Željka Holjević i knjižničarka Biljana Barišić Mudri.

Festival tolerancije jedinstvena je kulturno-edukativna platforma koja svojim programom progovara o društvenim problemima današnjice, promičući kulturu nenasilja i demokracije, tolerancije i inkluzije. Edukacijski program odvio se uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i UNHCR-a Hrvatske. U diskusiji sudjelovali su: glasnogovornik UNHCR-a Jan Kapić, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice Dajana Toumeh Ravlija, savjetnica Pučke pravobraniteljice Monika Čavlović te djevojka Nagdam Oufan, sedamnaestogodišnja azilantica iz Sirije.

Izbjeglice su svi oni koji su morali napustiti svoju zemlju želeći spasiti svoje živote i živote svojih najbližih. Izbjeglice ne bježe jer žele, već zato što moraju. Različitost se može razumjeti samo ako se o njoj razgovara. Ovakvim pristupom nastavi potiče se dijalog o temama o kojima se (često) ne priča. Na diskusiji je sudjelovalo nekoliko škola diljem Hrvatske te su učenici imali priliku gostima postavljati pitanja.

Diskusiji se pridružila i sedamnaestogodišnja azilantica iz Sirije Nagdam Oufan koja je iznijela svoja iskustva stečena dolaskom u Hrvatsku. Iz Sirije je došla najprije u Austriju, a potom u Hrvatsku 2015. godine. Danas je učenica XIII. gimnazije Zagreb. Najveći šok je doživjela dolaskom u kamp u Kutini. Isprva je bila uplašena, ali čim je spoznala da se tu nalaze i druge izbjeglice iz Sirije i Irana, postalo joj je lakše. Došavši u Zagreb osjetila je olakšanje jer su je učenici u školi tretirali kao sasvim normalnu osobu, istovjetnu ostalim učenicima. Premda su bili znatiželjni, učenici je nisu ispitivali o ratu ili drugim bolnim temama, već su joj pristupili prijateljski, pitali je o njezinim interesima i hobijima. Upravo je to Nagdam savjetovala i ostalima na diskusiji, kazavši kako izbjeglicama treba pristupiti prijateljski postavljajući im sasvim uobičajena pitanja, bez poticanja na razgovore koji mogu pokrenuti bolne uspomene. Po pitanju učenja hrvatskog jezika, mislila je da je to najteži jezik na svijetu, no kada je shvatila da ostaje ovdje, ipak ga je odlučila naučiti. Siriju bi svakako ponovno posjetila, no Zagreb smatra svojim domom i tu ostaje živjeti.

Ostavi odgovor