Naslovnica,  Uče,  Zabavljaju

Život u Učeničkom domu

Tekst: Vanessa Dečur, 3. b

Izvor slike: Pixabay

Kao učenica koja živi u Domu ispričat ću vam jednu životnu pustolovinu koja se odvija u Domu učenika srednjih škola Bjelovar, mjestu gdje učimo živjeti u zajednici, poštovati starije, upoznajemo razne ljubavi, prijatelje i na kraju sami sebe.

Čim uđete u Dom, na porti ćete susresti divne ljude, naše odgajatelje. Oni će vas uvijek dočekati s osmijehom na licu, osim ako ste učenik i ne vratite se na vrijeme u Dom, no ta ću pravila ostaviti kao šećer na kraju. Prostorije u Domu, kao što su blagovaonica, prostor za učenje, plesni kabinet, informatička učionica, prostor za pušenje, igralište, atrij, knjižnica i teretana, prostorije su u kojima sve vrvi smijehom, zezancijom, igrom, razgovorom, ljubavima, prijateljstvima, svaka od njih ima svoju priču, nosi neku tajnu, i najbitnije, odiše životom. Na primjer, u blagovaonici se odvijaju razna događanja koja organiziraju naši odgajatelji uz pomoć učenika. Uvijek su nam najdraži, naravno, plesnjaci koje imamo četiri puta godišnje. Uz to, organiziramo i razne priredbe kojima obilježavamo Božić, Uskrs, Valentinovo itd. U Domu, također, postoje i razne aktivnosti u koje se možemo uključiti, poput raznih sportskih disciplina, folklora, novinara, fotografa, kreativaca, dramske skupine i još puno toga… Početkom školske godine svatko se može uključiti u neku aktivnost, i vjerujte, isplati se jer se u travnju održava Domijada, koja je više nagrada za sav naš uloženi trud tijekom cijele godine nego natjecanje među domovima. I još ljepše od regionalne Domijade jest državna Domijada, koja se svake godine održava u Rovinju. I za kraj, naravno, nije sve tako bajno i divno, postoje neka pravila i norme ponašanja kojih se moramo pridržavati, nije ništa strašno, no moramo ih poštovati jer će nam, vjerujte, život u Domu biti puno lakši. Kao što sam ranije najavila, izlazak preko tjedna maksimalno je do 22 sata, osim ako ne dobijemo dopuštenje izaći do 23 sata. Moramo obavještavati odgajatelje o tome kada dolazimo u Dom, kada odlazimo iz Doma, cure ne smiju ići na muški kat, a dečki na ženski, ne smijemo dolaziti pod utjecajem alkohola i još je tu dosta pravila koja i sami možda možete pretpostaviti.

Ukratko, to je naš Dom, mjesto gdje učimo živjeti, gdje se osamostaljujemo, odrastamo… Kako bi naši odgajatelji rekli: ,,Naš dom je jedna velika obitelj koja nas uvodi u nove životne izazove”.

Ostavi odgovor