Informiraju,  Školske kronike

NKL po prvi put u Gimnaziji Bjelovar

Naši učenici izborili finale Nacionalne kviz lige

Nacionalna kviz liga je projekt koji provodi Kviz udruga Šibenik. Radi se o natjecanju učenika srednjih škola, koje kroz poučan i zabavan način pokušava pružiti učenicima dodatnu izvannastavnu aktivnost.

Kviz se odvija dvaput mjesečno, sastoji se od osam kola, a natjecatelji igraju iz svojih učionica, dvorana ili društvenih prostora gdje prate live stream iz kviz lokacije, Kuće umjetnosti Arsen u Šibeniku. Kvizovi se igraju prema unaprijed definiranom kalendaru, uvažavajući kalendar nastave. U našoj školi bio je to svaki drugi četvrtak u 20:15. Kviz se sastoji od 24 pitanja – osam slikovnih, osam s višestrukim odgovorima i osam sa slobodnim odgovorima. Uz svako pitanje ide i glazbena podloga za koje učenici dobivaju dodatne bodove ukoliko navedu točno ime izvođača pjesama. U ekipi može biti najviše petero učenika, natjecatelji se ne mogu mijenjati u ekipi. Ako je netko spriječen, ne može ga zamijeniti drugi učenik koji nije bio prijavljen kao član ekipe.

Učenici kvizaši odmjeravaju svoje znanje

Pitanja u kvizu pokrivaju oko 40 % školskog gradiva, ostalo su pitanja iz opće kulture. Natjecatelji su svrstani u skupine (divizije) prema broju prijavljenih učenika iz različitih gradova i županija. Učenici naše škole natječu se u diviziji ,,Preradović” sa školama iz Novske, Kutine i Daruvara. Iz Bjelovara natječu se naša škola te Ekonomska i birotehnička škola.

Ovogodišnje finale održat će se 1. i 2. ožujka 2024. u Šibeniku, u Kući umjetnosti Arsen, a učenici će se natjecati za vrijedne nagrade koje Kviz liga Šibenik dodjeljuje trima najboljim ekipama. Sveukupno je sudjelovalo otprilike 45 učenika naše škole, različitih godišta i razreda, svrstanih u ukupno devet ekipa koje su vodile proktori – profesorice Dejana Končar i Josipa Klemić uz svesrdnu pomoć profesorice Željke Holjević.. Ekipa „Magazin“ naše škole, koju čine učenici Rafael Pranjić, 4. b, Srđan Dožudić, 4. b, Jakov Kovačević, 4. b, Marko Ćorić, 3. d i Ivan Zrilić, 4. e, za sada su u vodstvu, a po svemu sudeći tako će biti i nakon održanog 8. kola te su sigurni finalisti. Finale kviza moći ćemo pratiti preko YouTube kanala iz Kuće umjetnosti Arsen u subotu, 2. ožujka 2024. u 19 sati!

Finalisti s mentoricom Dejanom Končar
Učenici koji su sudjelovali u ovogodišnjoj Nacionalnoj kviz ligi

Tekst i fotografija: Petra Eri, 1. b i Lana Dominković, 1. b