Koja je tvoja vještina?,  Stvaraju

Martina Kosar – portret

Za crtanje nije dovoljan samo talent

U 1. b razred opće Gimnazije Bjelovar ide učenica i vrlo talentirana umjetnica Martina Kosar.

Martina se bavi crtanjem, a već od samog početka školske godine sudjeluje u raznim likovnim aktivnostima i natječajima. Inspiraciju za crtanje uglavnom pronalazi u prirodi i općenito u prostoru oko sebe, a posebno u bićima i emocijama. Motivaciju pronalazi u svojim ciljevima koje želi postići u budućnosti, a to je prvenstveno profesionalno bavljenje slikanjem kako bi jednoga dana mogla inspirirati mlađe generacije umjetnika.

Najveći izazov u stvaranju crteža predstavlja joj osmišljavanje originalne ideje ili neke zanimljive perspektive, a ponekad i postavljanje elemenata na samome djelu. Izazove savladava tako da radi nekoliko različitih probnih skica te na kraju odabire onu najbolju. Ponekad pita i druge za mišljenje ili traži inspiraciju gledajući u djela drugih umjetnika. Najviše ju usrećuje trenutak kada je mlađa djeca pitaju za savjete nakon što su pogledali njezine radove.

I sama voli primati savjete, a jedan od najboljih savjeta koji je uspjela dobiti jest da nikada ne trebate vjerovati osobama koje kažu da je za crtanje potreban talent. Martina smatra da je talent samo mali element koji olakšava učenje neke vještine, no za crtanje je, baš kao i za sve druge aktivnosti, potrebno puno vježbanja i strpljenja, kao i učenja iz pravih izvora. Martina crta od svoje druge godine života te smatra da je za uspjeh ključna upornost i konstantno vježbanje.

Likovni radovi Martine Kosar

Tekst: Larisa Blažeković, 1. b

Fotografije: osobni album Martine Kosar