Jesen u kemijskom laboratoriju
Školske kronike

Jesen u kemijskom laboratoriju

Tekst i fotografija: Anamarija Lovrić, 4. b

Dani su sve kraći, vrijeme je hladnije, a u zraku je miris kiše. No, jesen nije nimalo tako tmurna kako se na prvu čini. Naprotiv, puna je boja. Priroda je u ovo doba godine doista čarobna, a to su prepoznali i učenici 4. b razreda koji su odlučili dašak jeseni unijeti u školu. Sakupili su lišće, bundeve, kukuruz, kestene i ostale plodove te njima ukrasili kemijski laboratorij koji je zablistao u jesenskim bojama.

Učenici su spojili svoju kreativnost sa znanjem iz kemije te su zajedno s profesoricom Ankicom Fusić izveli pokuse. Prvim pokusom su, unutar tikvica, proučavali boje plamena prilikom gorenja soli (NaCl – žuta, H3BO3 – zelena, LiCl – intenzivno crvena, Sr(NO3)2 – crvena). U sljedećem pokusu poticao se raspad vodikovog peroksida na vodik i kisik. Prilikom stavljanja tinjajuće treščice na mjesto izlaska kisika, ona se zapalila. Trećim pokusom su uz pomoć vodikovog peroksida, kalijevog jodida i deterdženta dobili slonovu pastu.

Učenici su tako, uz malo kreativnosti, uljepšali svoj radni prostor i sa zadovoljstvom sudjelovali u provedbi pokusa. Najbolje od svega je što su potvrdili kako učenje kemije može biti zabavno.

Ostavi odgovor