Školske kronike

STVARAMO MEDIJSKE SADRŽAJE: PODCAST

Kada se spoje svjetovi gimnazijalaca i ekonomista kroz stranice knjiga

U utorak 23. travnja 2024. održana je radionica u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar na temu stvaranja medijskih sadržaja u školi: podcast, a održali su je učenici Novinarske skupine Gimnazije Bjelovar. Na početku same radionice, urednica gimnazijskog digitalnog školskog lista Gizmus Mia Matković rekla je nešto više o njihovom portalu/školskom listu i novinarskom radu. Učenik Gimnazije Bjelovar Leon Klemše, snimatelj i montažer Novinarske skupine, govorio je o snimanju, montiranju te o potrebnoj opremi za snimanje podcasta.

Učenica Mia Matković prezentira rad Novinarske skupine Gimnazije Bjelovar

Nakon toga su učenici Gimnazije te Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar zajedno snimali podcast na temu ovogodišnje Noći knjige, „Čitanje u izazovna vremena”. U podcastu učenici su razgovarali o tome zašto vole čitati te imaju li dovoljno vremena za čitanje i drugih knjiga, osim lektire, uz sve ostale školske i izvanškolske obveze. Razgovarali su o tome čitaju li mladi dovoljno u današnje vrijeme te kako društvene mreže mogu doprinijeti u popularizaciji čitanja. Učenici su ponudili savjete kako bi oni popularizirali čitanje. Na kraju su nam preporučili knjige i čitali ulomke iz odabranih knjiga. Neki od njih se i bave pisanjem te su čitali ulomke iz svojih priča.

U snimanju podcasta sudjelovali su učenici Mia Matković (Gimnazija Bjelovar) i Mihael Horvatinović (Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar) u ulozi voditelja; Izidora Bosanac, Lara Smrček, Nikola Nanić, Ira Šimun i Mirela Kikaš, kao gosti u podcastu; te Leon Klemše, u ulozi snimatelja i montažera. Gimnazijske novinarke Lana Dominković, Larisa Blažeković, Marla Pinjuh i Petra Eri pomno su pratile i fotografirale radionicu.

Tekst: Marla Pinjuh, 1. b

Fotografije: Petra Eri, 1. b