Uče

Moj život u Učeničkom domu

Tekst: Vanessa Dečur, 3. b

Kao učenica koja živi u domu, ispričat ću vam jednu životnu pustolovinu koja se odvija u Dom učenika srednjih škola Bjelovar, mjestu gdje učimo živjeti u zajednici, poštovati starije, gdje upoznajemo ljubavi, prijatelje i na kraju sami sebe.

Prvo, kada uđete u dom, na porti vidjet ćete divne ljude koji su naši odgajatelji. Uvijek će vas dočekati s osmijehom na licu, osim ako ne dođete na vrijeme u dom. Ta pravila ostavit ću kao šećer za kraj. Prostorije u Domu, kao što su blagovaonica, prostor za učenje, plesni kabinet, informatička učionica, učionica, prostor za pušenje, igralište, atrij, knjižnica i teretana, prostorije su u kojima sve vrvi smijehom, zezancijom, igrom, razgovorom, ljubavima, prijateljstvima, svaka od njih ima svoju priču, nosi neku tajnu i najbitnije odiše životom. Na primjer, u blagovaonici odvijaju se razna događanja koja organiziraju naši odgajatelji uz pomoć nas, učenika. Najdraži su nam, naravno, uvijek plesnjaci koji se organiziraju četiri puta godišnje, uz to organiziramo razne priredbe kojima obilježavamo Božić, Uskrs, Valentinovo itd. U Domu, također, provodimo i razne druge aktivnosti: sportske aktivnosti, folklor, novinare, fotografe, kreativce, dramsku, i još puno toga… Od početka godine svatko se može uključiti u neku aktivnost i, vjerujte, isplati se jer se u četvrtom mjesecu održava Domijada, više kao nagrada za sav naš trud uložen kroz godinu, nego natjecanje među domovima. I još ljepše od regionalne Domijade jest državna Domijada, koja se svake godine održava u Rovinju.

I za kraj, naravno, nije sve tako bajno i divno, tu su neka pravila i norme ponašanja kojih se moramo pridržavati, nije ništa strašno, no moramo ih poštovati jer će nam, vjerujte, život u Domu biti puno bolji. Kao što sam rekla, izlazak preko tjedna je maksimalno do 22 sata, osim ako ne dobijemo dopuštenje izaći do 23 sata. Moramo obavještavati odgajatelje o tome kada dolazimo u Dom i kada odlazimo, cure ne smiju na muški kat, dečki na ženski, ne smijemo dolaziti pod utjecajem alkohola i još je tu dosta pravila koja možete i sami pretpostaviti.

Ukratko, to je naš Dom, mjesto gdje učimo puno o životu, gdje se osamostaljujemo, odrastamo… Kako bi naši odgajatelji rekli: ,,Naš dom je jedna velika obitelj koja nas uvodi u nove životne izazove”.

Ostavi odgovor