Veliki odmor

Preporuka – Film

The swimmers

Film koji se temelji na istinitoj priči o sirijskim izbjeglicama Yusri i Sari

Tekst: Iva Čurćija, 1. a

Priče o težini uspjeha te o uloženom radu i trudu kako bi se došlo do željenog cilja oduvijek su bile najdraže i najtraženije među gledateljima. Tako i ova priča govori o dvije sestre Yusri i Sari Mardini kojima je san bio predstavljati njihovu rodnu zemlju – Siriju – na Olimpijskim igrama u plivanju. Međutim, rat koji se počeo događati na području Bliskog istoka uništio im je sve planove. Više nije bilo sigurno biti na ulici, a pogotovo plivati na javnim bazenima.

Potaknute pričama svojih prijateljica, teška srca odluče napustiti Siriju i kao migranti otići u Njemačku u nadi da će pronaći bolji život. Put je bio težak, mnogo puta su bile razdvojene, prevarene i dovedene u ozbiljnu opasnost. Ali, na kraju su uspjele.

Dolaskom u Njemačku, volonteri su ih smjestili u hangare i rekli im kako ne mogu raditi dok im ne naprave radnu vizu, što bi moglo potrajati mjesecima. Yusra ne može više čekati te odlučuje potražiti plivački tim. Upoznaje trenera koji u njoj pronalazi pravi potencijal, ali govori joj kako nije moguće zastupati Siriju na Olimpijskim igrama. Yusra je bila vrlo razočarana te počinje misliti kako su treninzi bili uzaludni, sve dok joj trener nije rekao kako ima priliku sudjelovati u migrantskom plivačkom timu na igrama. Nakon promišljanja, prihvatila je ponudu jer je željela plivati, plivati za sve ljude koje voli i za sve one koji to ne mogu. Yusra je na igrama postigla najbolje rezultate, svi su bili ponosni na nju, ali ono što je još bitnije, bila je ponosna na sebe. Shvatila je da je, usprkos svemu što joj se dogodilo, uspjela doći ovdje i plivati. Shvatila je da u životu ne ide uvijek sve po planovima te odlučuje ponovno naporno trenirati kako bi mogla nastupati i na sljedećim Olimpijskim igrama, ali ovaj put plivati za Siriju, svoju zemlju.

Ostavi odgovor