Putovanja,  Školske kronike

Humanitarni rad učenika Gimnazije Bjelovar

Učenici Gimnazije Bjelovar posjetili Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra

Učenici koji pohađaju nastavu Etike te ostali zainteresirani učenici Gimnazije Bjelovar, pod vodstvom profesorica Željke Holjević, Jadranke Lusavec i Biljane Barišić Mudri, posjetili su Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra 19. prosinca 2023. kako bi njihovim štićenicima uručili pakete prikupljene u školskoj humanitarnoj akciji te kako bi volontirali u aktivnostima s pacijentima.

Svako dijete je posebno i jedinstveno s posebnim talentima i snagama

Djeca s posebnim potrebama mogu imati različite vrste invaliditeta kao što su: fizičke, kognitivne ili emocionalne teškoće. Važno je razumjeti da svako dijete s posebnim potrebama ima svoje jedinstvene talente, snage i potencijale!

Prvo kada ih ugledate, kao da ste ugledali najsretnije ljude. Njihov osmijeh i volja za životom su nevjerojatni. Oni nas uče važnim životnim vrijednostima koje ponekad ne znamo cijeniti. Jedna šetnja, razgovor… Trenutci s njima ispunjeni su ljubavlju, zahvalnošću. Svi oni beskrajno cijene naše prisustvo te su nam iznimno zahvalni. Svakom djetetu potrebno je pružiti podršku, ljubav i mogućnost za razvoj. Tek kada provedete vrijeme s njima, možete shvatiti koliko je to vrijeme dobro iskorišteno, a osjećaj kao da ste napravili najveću i najbolju stvar jer vam oni pružaju beskrajnu ljubav. Šetali smo s njima, razgovarali, igrali se, donijeli im najpotrebnije stvari za njihov daljnji boravak u bolnici. Prije posjeta, učenici i djelatnici škole organizirali su humanitarnu akciju prikupljanja osnovnih higijenskih i prehrambenih namirnica, a prikupljeno donirali su bolnici. No, najveći poklon bilo im je druženje s nama.

Donirane potrepštine Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra

Specijalna bolnica za kronične bolesti Gornja Bistra

Specijalna bolnica za kronične dječje bolesti Gornja Bistra jedina je takva u Republici Hrvatskoj. Osnovana je u dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća. Ustanova je služila kao dom za nezbrinutu djecu prije nego što je prenamijenjena kao bolnica. U njoj je smješteno oko sto djece iz cijele Hrvatske, maloljetne i punoljetne dobi. Roditelji ne mogu učestalo posjećivati djecu radi udaljenosti ili drugih razloga, pa ih najčešće posjećuju jednom godišnje, a često i napuste svoje dijete. Djeci smještenoj u bolnici potrebna je dvadeset četverosatna liječnička skrb, dakle liječnici i medicinski tehničari prisutni su 24 sata dnevno. Ukupno 107 zaposlenih radi u tri smjene. Fizioterapeuta, rad u kuhinji i slično potrebno je za barem dvije smjene, dok je u noćnoj smjeni potrebno bar šest zdravstvenih djelatnika. Konstantno je otvoren natječaj za medicinsku sestru jer je ta uloga u bolnici uvijek potrebna, no rijetki se odazovu radi težine posla. Većina djece s kojom rade neverbalna su, a njihovo stanje je takvo da je liječenje vrlo dugo i mukotrpno ili nemoguće. Upravo to je najteži dio posla većini osoblja jer ne vide napredak i rezultate svoga rada, to jest poboljšanje pacijenata te u većini slučajeva njihovi pacijenti ne mogu izreći ”hvala”, što toliko puno znači čuti. Volonteri su u bolnici dobrodošli još od 1980. godine. Volonteri često dođu s ciljem da pomognu, nešto daju, no vrate se odande s osjećajem da su nešto dobili –  takvo iskustvo je ono što ih vraća u Gornju Bistru.

Učenici Gimnazije Bjelovar posjetili bolnicu 19. 12. 2023.

Tekst: Lana Dominković, Larisa Blažeković, Nika Halgaš (1. b)